Dalarna University's logo and link to the university's website

du.sePublications
Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
Linder, Åsa
Publications (1 of 1) Show all publications
Fredriksson, D. & Linder, Å. (2022). Andra Sidan i Borlänge: Rapport #1. Följeforskning Stad & Land. Falun: Högskolan Dalarna
Open this publication in new window or tab >>Andra Sidan i Borlänge: Rapport #1. Följeforskning Stad & Land
2022 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

”Stad & Land - i Dalarna och Världen” är namnet på ett treårigt utvecklingsprojekt, finansierat av Statens kulturråd, som initierats och drivs av Dalateatern. Projektet delfinansierade denna följeforskning. Denna rapport är resultatet av ett första delprojekt med syfte att följa och analysera arbetet med den första teateruppsättningen inom Dalateaterns projekt ”Stad och Land” ur ett processperspektiv, platsperspektiv och aktörsperspektiv. Vi intresserade oss principiellt för de processer som utgjorde produktionen av föreställningen Andra Sidan, men också för den sceniska gestaltning som de resulterade i, liksom för dess reception. Fokus i materialinsamling låg på produktionsprocesserna. Forskningen utgick från fyra forskningsfrågor:

• Hur interagerade de medverkande med varandra, och hur hanterades konstnärliga och sociala hinder, konflikter och möjligheter?

• Vilka konsekvenser hade coronaviruset för processen och det konstnärliga resultatet?

• Hur skapas och återskapas Borlänge som plats i teaterprojektet Stad och land?

• Vilka och vems berättelser är det som kommer till uttryck i de här teaterföreställningarna?

Forskningen genomfördes genom intervjuer, deltagande observationer samt analys av internt och externt material (manus, texter, ansökningshandlingar, hemsidor med mera). Resultatet presenteras genom följande rapport som innehåller ett försök att kartlägga de många, ofta parallella, komplexa processer som ingår i skapandet av en teaterföreställning av det här slaget, men också beskriver föreställningen både vad gäller dess innehåll och dess förverkligande som teaterhändelse, samt diskuteras genom teoretiskt grundande reflektioner i relation till frågeställningarna. Det kan i korthet konstateras att de processer, platser och aktörer som sammanstrålade i arbetet med denna föreställning utgjorde ett komplext nätverk där alla var ömsesidigt beroende av varandra, och som dessutom sammanflätades över tid med det större teaterprojektet Stad & Land.

Place, publisher, year, edition, pages
Falun: Högskolan Dalarna, 2022. p. 88
Series
Interkulturellt utvecklingscentrum Dalarna (IKUD), ISSN 2004-8882 ; 14
National Category
Sociology Performing Art Studies
Identifiers
urn:nbn:se:du-39396 (URN)978-91-88679-47-5 (ISBN)
Available from: 2022-02-07 Created: 2022-02-07 Last updated: 2024-02-29Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications