Syftet med denna undersökning var att undersöka nio lärares uppfattning om kristen tradition och västerländsk humanism som nämns i den svenska skolans värdegrund.
Underlaget till idéanalysen och den kvalitativa, tolkande och hermeneutiska studiemetoden utgjordes till stor del av intervjuer samt litteratur. De utvalda lärarna fick svara på intervjufrågor angående värdegrunden och begreppen kristen tradition och västerländsk humanism. Utifrån de nio intervjuade lärarnas olika tolkningar försökte jag komma fram till en slutsats; rimlig tolkning av begreppen kristen tradition och västerländsk humanism samt relatera lärarnas olika tolkningar till skolverksamheten. Jag använde mig av riksdagens hemsida för att få tillgång till olika motioner, protokoll och rapporter etc. angående det politiska resonemanget kring införandet och behållandet av begreppen kristen tradition och västerländsk humanism.
Resultatet av studierna visar att trots att det görs försök i att förklara begreppen så kommer man inte ifrån att de är väldigt "öppna", vilket tydligt kommer fram under intervjuerna med lärarna. De upplever begreppen som "flummiga" på grund av gemensamma värden och därför blir begreppen inte något konkret som lärarna kan ta till sig. På grund av begreppens gemensamma värden eller grund så har det uppstått konflikter historiskt begreppen emellan, vilket inte syns i värdegrundsformuleringen. Men trots begreppens öppenhet för tolkning så är det viktigt att påpeka att det inte betyder att begreppen kan tolkas hur som helst utan det finns värden och normer i samhället som gör att vi kopplar de till det kristna eller den västerländska humanismen. Utifrån detta skulle det kanske vara bra med en ny formulering av värdegrunden antingen utan eller med en ändring av begreppen kristen tradition och västerländsk humanism…?