Fokuset i studien ligger på det transformativa ledarskapet och chefernas möjligheter till de anställda att göra karriär och utvecklas i arbetet. Det har länge funnits bland annat två stora ledarskapstyper, transaktionellt och transformativt ledarskap. Efter att ha läst flera vetenskapliga artiklar inom området transformativt ledarskap och skapande av kreativitet, har det konstaterats att det finns begränsad empirisk forskning inom området. För att ta reda på hur empirin ser ut har intervjuer genomförts med tre transformativa chefer från tre olika företag och två av deras anställda för att se hur cheferna ger möjligheter till de anställda att göra karriär och utvecklas i arbetet. Med hjälp av intervjuerna som genomförts går det att se hur ledarskapet fungerar i praktiken och hur väl det stämmer överens med tidigare forskning.
Resultatet i studien visar att mycket av chefernas tid går till det transaktionella ledarskapet eftersom de vill ha kontroll över vad de anställda gör. Dock är det en svår balansgång för företagen att hålla mellan att vara transaktionella och transformativa, de ska både kunna ge eget ansvar samt ha kontroll. Däremot är det en konkurrensfördel som cheferna har bland traditionella företag på konkurrensutsatta marknader då de ger utrymme till de anställda att utvecklas genom att gå på utbildningar. Detta ökar de anställdas engagemang vilket är kopplat till företagets produktivitet.
Skulle de anställda behöva mer hjälp än den stöttning som de får, finns cheferna där och coachar dem på rätt spår igen samt att cheferna finns där ifall någon vill bolla sina idéer med dem. Cheferna försöker att skapa kreativitet bland sina anställda, både på individuella och gemensamma plan inom företagen.
Chefernas ledarskap stämmer inte överens med alla punkter av min tolkning av det transformativa ledarskapet men de är på god väg att uppfylla dessa. Den tidigare forskningen beskriver inte exakt hur ledarskapet ska utövas utan det är mer riktlinjer.