Forskare har under lång tid rapporterat om att barn läser allt mindre skönlitteratur och att föräldrarna inte läser lika mycket för barnen som de gjorde förr. Samtidigt kräver samhället kunskaper som att kunna läsa för att klara sig i samhället, vilket gör att läsning är en grundläggande färdighet.
Det huvudsakliga syftet med föreliggande arbete är att undersöka vilken roll skönlitteratur har i dagens skola, detta genom att undersöka hur sex lärare i två olika arbetslag arbetar med skönlitteratur i årskurserna F–3. Tio barn har intervjuats samt deras föräldrar kring frågan vad de tycker om skönlitteratur i både hem och skola. I arbetet står följande frågeställningar i fokus: Hur arbetar lärarna i två olika arbetslag med skönlitteratur i skolan? Hur upplever föräldrarna att skönlitteraturen används i skolan? På vilket sätt möter barnen skönlitteraturen hemma? Vad säger barnen om hur skönlitteraturen används i skolan?
En intervjustudie genomfördes i en F–3-Montessoriskola med sociokulturell och pragmatisk teori som utgångspunkter. Skönlitteraturen har en stor roll i skolan trots att arbetet med skönlitteratur inte har en tydlig plats i dagens läroplan, enligt vissa av de tillfrågade huvudinformanterna. Samtliga huvudinformanter arbetar med skönlitteratur genom att ha högläsning, tyst läsning, läsläxor och läsa extra med de elever som behöver lästräning. Samtliga av de tillfrågade föräldrarna svarade att de tycker att skönlitteratur är viktigt. Majoriteten av de tillfrågade eleverna svarade att de tycker att läsning är roligt.
Svenska