Jag har i denna studie haft som syfte att undersöka hur lärare i årskurs 4-6 arbetar med sin högläsning och då i synnerhet hur de motiverar sin högläsning och varför de tror att högläsning är viktigt, samt om de använder sin högläsning för att utveckla elevernas läsförståelse. För att nå svar på mina frågeställningar intervjuade jag fem verksamma lärare på en grundskola för att söka svar på vilket syfte de har med sin högläsning, hur de resonerar kring val av litteratur samt hur de arbetar med högläsning.
Den forskning som ligger till grund för denna studie visar att eleverna, genom högläsning, kan utveckla bättre ordkunskap, få en bättre läsförståelse samt få en fördjupad kunskap om det lästa. Det krävs dock ett aktivt arbete med läsningen för att detta ska ske. Det är syftet med läsningen som ska vara styrande i valet av litteratur och hur man arbetar med det lästa.
Lärarna som ingår i denna studie anger att deras huvudsakliga syfte med högläsningen är att entusiasmera eleverna och att uppmuntra dem till vidare läsning. Ingen av lärarna arbetar dock aktivt med det lästa för att på så sätt utnyttja högläsningen som metod för att utveckla olika förmågor hos eleverna. Anledningen till detta är att lärarna ser en risk med att läsglädjen går förlorad om arbetet med högläsningen blir för omfattande.
Svenska