Syftet med denna studie är att belysa några pedagogers resonemang kring begreppen lek och lärande samt synliggöra hur pedagogerna talar och agerar i praktiken, för att se om några spår av resonemangen framträder i verksamheten. De frågeställningar som fördjupar studiens syfte är: Hur resonerar pedagoger kring begreppen lek och lärande? Vad anser pedagogerna vara viktigt för barns lärande? Samt, kan spår av pedagogernas resonemang ses i verksamheten och i så fall hur?
Tre pedagoger arbetande på samma grundskola, men i olika förskoleklasser, både intervjuas och observeras i studien. Intervjuerna behandlar pedagogernas syn på begreppen lek och lärande och observationerna utgår sedan ifrån en sammanställning av de intervjuades svar. I studiens resultat kan konstateras att det finns en samstämmighet mellan pedagogernas resonemang om lek och lärande och deras agerande. Pedagogerna ger uttryck för ett lärande som sker hela tiden, där lek och lärande går hand i hand, vilket också kan iakttas vid observationerna. Vardagliga situationer som leder till lek poängteras både i intervjuer och synliggörs genom pedagogernas ageranden i observationer, vilket utgör en stor del av tillämpandet av lek och lärande i förskoleklassen. En slutsats av studien är att det i förskoleklassens verksamhet är möjligt att tillämpa ett lustfyllt lärande genom leken, vilket pedagogerna ger uttryck för både i resonemang och handling.
Analys av studiens resultat grundas på ett sociokulturellt perspektiv, som ger ytterligare infallsvinklar på begreppet lärande. En av slutsatserna utifrån ett sociokulturellt perspektiv kan tolkas som att lek och lärande är nära förknippade i pedagogernas handlande i verksamheten, men att lek och lärande ges skilda innebörder i verbalt uttryck till barnen. Pedagogerna fokuserar medvetet på olika typer av lärande i olika aktiviteter, vilket kan ses genom studiens observationer. Inför barnen sker dock ingen tydlig återkoppling till lärandet, och därför förs inte kunskapen om vilket lärande som är aktuellt i aktiviteterna och i leken vidare till barnen i verbalt uttryck. Det framkommer genom intervju att pedagogerna även upplever att barnen gör skillnad på begreppen lek och lärande.