Detta är ett examensarbete inom förskollärarprogrammet där jag undersöker barns möjlighet till inflytande i förskolan. Enligt läroplanen ska förskolan genomsyras av demokrati i hela verksamheten och alla aktiviteter. Hur demokrati och inflytande uppfattas av pedagogerna samt hur de använder sig av maktrelationer kommer att påverka barns inflytandegrad i förskolan. Den förskola som återfinns i studien är en montessoriförskola.
Studiens syfte är att bidra med kunskap kring eventuella problem, konflikter och krockar som kan finnas mellan montessoripedagogiken och läroplanen för förskolan vad gäller barns inflytande under arbetspasset i en montessoriförskola.
Tre intervjuer med pedagoger genomfördes samt observationer under förskolans arbetspass. Intervjuerna gjordes för att höra hur pedagogerna ser på demokrati och barns inflytande samt deras syn på montessoripedagogiken och dess relation till läroplanen för förskolan.
Observationerna visade hur barn ges möjlighet till inflytande på olika sätt under arbetspassen i förskolan. Svaren från respondenterna både liknar varandra och skiljer sig åt. Dels ser pedagogerna olika på huruvida montessoripedagogiken faktiskt erbjuder barnen inflytande på förskolan eller inte. Dels har de olika åsikter om krockar mellan montessoripedagogiken och läroplanen för förskolan. Gemensamt för det tre intervjuade pedagogerna är att de ansåg att barns inflytande är viktigt samt att de arbetade för att öka demokratin i förskolan.
I diskussionen kring studiens resultat framkommer de eventuella krockar som jag genom studien har uppmärksammat kring barns inflytande i läroplanen och montessoripedagogiken på förskolan. Även om motsättningar mellan läroplan och montessoripedagogiken uttrycks ser jag inte några problem i möjligheten att anpassa montessoripedagogiken utefter läroplanens mål och skapa ett mer inflytelsefullt arbetspass på förskolan.