Syfte
Syftet är att utifrån en forskningscirkel och deltagande lärares erfarenheter beskriva och analysera innebörder av lärares ledarskap i allmänhet, och i mötet med barn i behov av särskilt stöd i synnerhet.
Metod
En forskningscirkel har genomförts med nio lärare och en forskare som deltagare. Under ett år (2011-2012) har tio samtal genomförts och därefter (2012-2014) har cirkelgruppen träffats för att analysera tidigare samtal. Lärarna arbetade i skolformerna förskola, förskoleklass, grundskola och grundsärskola.
Teoretisk inramning
Lärares ledarskap förstås som en social påverkansprocess, där lärares och barns handlingar influerar varandra (jfr Alvesson, 2013). Samtidigt är lärare formella ledare i en utbildningsinstitution och har till uppgift och ansvar för att utöva inflytande över barns lärande. Lärande ses som komplext, eftersom lärare inte på förhand säkert kan veta vad barn lär sig och hur de kommer att agera i en viss situation (Biesta, 2010). Emellertid kan lärare göra vissa antaganden eftersom barn förväntas att agera i enlighet med vanor och rutiner (jfr Berger & Luckmann,1966).
Förväntade slutsatser
Några av studiens slutsatser är att innebörderna av lärares ledarskap är att möjliggöra lärande och disciplinering. Lärarna har att hantera komplexa situationer, och ledarskapet utpekas som såväl möjliggörande som begränsande, där rätten till utbildning för barn i behov av särskilt stöd förefaller främjas men även riskeras i ljuset av ökad kontroll och ökat ansvarsutkrävande av lärare för goda resultat.
Relevans för pedagogiskt arbete
Studien tar sin grund i lärares frågor utifrån deras erfarenheter i vardagliga pedagogiska praktiker, och har således relevans för pedagogiskt arbete.
2017.