CODA är en förkortning av orden Children of Deaf Adults. Det innebär hörande personer som har döva föräldrar. Personer som är CODA är bimodalt tvåspråkiga, det vill säga någon som har kunskaper i ett talat och ett visuellt språk. Modersmål är teckenspråk och talat språk andraspråk.
Studien avser undersöka CODA-elevers möjlighet att få modersmålsundervisning i teckenspråk genom att kontakta modersmålsansvariga tjänstemän i Sveriges femtio största kommuner för att få vetskap om kommunens arbete med CODA.
Studien innefattar även hur information förmedlas till berörda om att modersmålsundervisning erbjuds samt hur undervisningen är organiserad. Med utgångspunkt i ett sociokulturellt perspektiv med undervisningsperspektiv som anslag har ansvariga tjänstemän intervjuats.
Resultatet och tidigare forskning visar att modersmålsundervisning i teckenspråk för CODA är bristfällig. Forskning kring modersmålsundervisnings betydelse för tvåspråkiga visar att modersmålsundervisning är en viktig komponent för att främja tvåspråkigas språkutveckling, identitet och kultur.