Läsläxor i grundskolan: Lågstadielärares åsikter om läsläxor och läsutveckling
2018 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Att kunna läsa är en av våra mest grundläggande förmågor. Läsning används i stort sett i alla ämnen i skolan för att hämta in kunskap. Läsförmågan har också betydelse för deltagandet i olika situationer och för att skapa möjligheter till personlig utveckling och nöjen. En god läsförmåga har också relevans för att eleven ska kunna vara med och påverka utvecklingen av vårt samhälle. För att kunna vara en aktiv och social medborgare krävs det att man har utvecklat en läsförmåga.
Läxa är ett fenomen som inte går att hitta någonstans i läroplanen. Trots det har läsläxan en stark tradition i den svenska skolan och är något som många lärare använder i läsinlärningen. Det är upp till varje skola och lärare att besluta om de ska använda sig av läxor eller inte. Det har under en längre period debatterats kring vilka effekter läxor har på elevers utveckling. Forskning visar att det finns olika uppfattningar om läxor. Några stödjer och andra ifrågasätter uppfattningen om att läxor förbättrar studieresultat.
Mitt övergripande syfte med studien är att undersöka vilka fördelar och nackdelar lärarna anser att läsläxor bidrar med. Även lärarnas åsikter om på vilka sätt utformandet och uppföljningen av läsläxorna har betydelse för läsutvecklingen ska undersökas. För att söka svar på frågorna genomfördes kvalitativa intervjuer med sex lärare som undervisar i ämnet svenska på lågstadiet.
Resultatet visar att lärarna anser att mängdträningen som läsläxan för med sig utvecklar elevernas läsning. Nackdelar som uppmärksammades är bland annat att alla elever inte får hjälp med läsläxan hemma, konflikter som kan uppstå i läxsammanhang samt skammen hos eleven som kan uppstå om läxan inte gjorts. Samtliga lärare skickar med en text hem eller en text kompletterad med ett antal ord som ska läsas. Alla lärare anser att utformandet och uppföljningen har betydelse för elevernas läsutveckling. En av lärarna uttrycker att: "Väl anpassade uppgifter efter individ är utvecklande." Samma lärare utrycker sig: "Uppföljningen är också viktig för motivationen hos eleverna. Det är avgörande att någon lyssnar och uppmärksammar det som eleverna gör." Detta är något som är en genomgående åsikt hos de intervjuade lärarna.
Den teoretiska utgångspunkt som ligger till grund för arbetet är det sociokulturella perspektivet. Psykologen Lev S. Vygotskijs (1896-1934) menade att barn lär och utvecklas i interaktion med andra.
Place, publisher, year, edition, pages
2018.
Keywords [sv]
Läsläxor, läsinlärning, sociokulturella perspektivet, intervjuer, lågstadiet, lärare, mängdträning
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:du-27687OAI: oai:DiVA.org:du-27687DiVA, id: diva2:1206904
Note
Svenska
2018-05-182018-05-18