Syftet med den här uppsatsen är att undersöka mot vilka kunskaper, i vilket syfte samt med vilka motiveringar lärare i svenska som andraspråk använder bilder i sin undervisning riktad till vuxna inlärare. Tolv lärare, samtliga verksamma lärare inom Kriminalvårdens Vuxenutbildning, har ombetts svara på en enkät varav fyra även har intervjuats.
Enkätundersökningen jämförs med forskningsresultat samt fungerar som underlag för intervjuguide. Intervjuerna jämförs även de mot forskningresultat om vilka bildtyper som används och med vilka motiveringar. De jämförs även mot språkstöttande strategier vid andraspråksinlärning.
Undersökningen visar att bildanvändandet varierar i omfattning och syfte samt att lärare motiverar sina bildval med hänsyn till olika förmågor och faktorer. I vissa fall används bilder i hög utsträckning och i andra är bildanvändningen minimal. Bilder används specifikt mot ett visst centralt innehåll och mot vissa specifika kunskapskrav. Eleven ges möjlighet att delta i diskussioner om och kring bilder vilket skapar förutsättningar för ett givande språkligt inflöde och utflöde. Bilder i undervisnigen underlättar inlärning, förtydligar, inspirerar, vidgar perspektiven och driver eleven till att producera texter inom olika genrer. De kan med fördel även användas för att behandla källkritik och den egna samt främmande kulturer. Undersökningen visar också att olika bildtyper används mot olika förmågor och att bildtyperna varierar utifrån upplevda kognitiva och perceptuella förmågor hos eleven. Enkla bilder används för att underlätta inlärning av nya ord och begrepp medan mer komplexa bilder underlättar utvecklingen av ett mer akademiskt språk.