Denna studie har som grund en tidigare genomförd systematisk litteraturstudie om hur lärare upplever extra anpassningar. I denna studie visas att lärare upplever extra anpassningar som någonting svårt. Utifrån de vetenskapliga texter som undersöktes framkom att det saknas riktlinjer för hur lärare ska göra vid extra anpassningar. I de allmänna råd som utformas av Skolverket finns väldigt lite konkret beskrivet gällande de pedagogiska utmaningar som lärarna ställs inför. Tolkning, genomförande och uppföljning av de allmänna råden ute i skolorna är fortfarande i en uppbyggnadsfas. Syftet med denna studie är att försöka ge en fördjupad förståelse för de riktlinjer som Skolverket ger om extra anpassning i svenskämnet i gymnasieskolan och grundskolans senare år. För att uppnå detta syfte kommer en diskursanalys att göras av Skolverkets texter om extra anpassningar.
Metoden för analys av de utvalda texterna är en kvalitativ textanalys, med kvantitativa inslag i form av en strukturanalys. Därtill har en diskursanalys för att fastställa fenomenet extra anpassningar gjorts.
Resultatet i denna studie visar att extra anpassningar som diskurs grundar sig i en tanke om social rättvisa i den svenska skolan, där alla elever inkluderas och där den kommunikativa lärmiljön anses främja elevens måluppfyllelse på bästa sätt. Extra anpassningar är en del av denna ideologi och en förutsättning för att kunna genomföra en skola för alla. Lgr11 och Lgy11 är tydliga i att förespråka det sociokulturella perspektivet och inkluderingstanken, något som också är väl accepterat och förankrat i lärarkåren. Däremot tycks olika faktorer fortfarande bidra till att det praktiska genomförandet av extra anpassningar på landets skolor släpar efter och dras med problem. Olika skäl fanns hos olika lärare men några exempel var tidsbrist, upplevelse av avsaknad av kompetens, dåliga direktiv angående dokumentation och avsaknad av ämnesspecifika instruktioner. Detta tycks delvis ha sin orsak i Lgr11 och Lgy11, där anvisningarna är generella och inte ger konkreta ämnesspecifika direktiv vilket framkommit i denna studie.