Är kamrathandledning en relevant undervisningsmetod? Vilka för- och nackdelar ser jag och mina elever med metoden?
I föreliggande arbete beskrivs metoden kamrathandledning samt undersöks hur ett urval ele-ver upplever det att arbeta med kamrathandledning genom enkät och intervju.
I denna uppsats redogörs för några av de ramar och regler som lärare har att förhålla sig till. Många skrifter och styrdokument betonar komplexiteten i läraryrket och vikten av att som lä-rare fundera över och utvärdera sina valda undervisningsmetoder för att nå högsta möjliga re-sultat med den elevgrupp man för tillfället har framför sig. Vidare diskuteras vad kamrathand-ledning är och hur detta begrepp kommer in i skolundervisningen.
Just källkritik lämpar sig särskilt väl för arbetsmetoden kamrathandledning, där eleverna ges möjlighet att diskutera sådana frågor sinsemellan. Den snabba mediala utvecklingen i sam-hället ställer även det högre och förändrade krav på lärarrollen. Yrket har utvecklats till att vara mer komplext och kräver mer av sina utövare både i form av ökat ansvar och fler arbets-uppgifter.
Som arbetsområde för eleverna har jag valt ett skoltidningsprojekt, då det lämpar sig väl i sammanhanget. Enkäten delades ut efter fem veckors arbete med skoltidningsprojektet.
Målet med detta arbete har varit att utröna hur det är ställt med elevernas förmåga att tillämpa kamrathandledning på ett sådant sätt att det gynnar deras kunskapsinhämtning. I diskussionen resoneras kring att lärare, särskilt de som undervisar i samhällsorienterade ämnen som föränd-ras mycket över tid, med fördel kan tillämpa kamrathandledning i sin undervisning. Åt-minstone på undervisningsmoment där exempelvis flera olika perspektiv skall prövas på ett givet fall.