Utbildning för hållbar utveckling har under senare decennier rönt ökad uppmarksamhet i takt med att vårt samhälle ställs inför alltmer komplexa utmaningar. Klimatfrågan ar ett exempel där ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv är sammanvävda och inte kan analyseras och hanteras separat.
En central fråga är hur utbildning för hållbar utveckling kan utformas för att ge studenterna förutsattningar att handskas med komplexa, idag möjligen okända, hållbarhetsfrågor såväl i en kommande yrkesverksamhet som i det vardagliga livet i övrigt. Förutom traditionell disciplinär kunskap behöver studenterna utveckla generiska färdigheter, det kan gälla exempelvis kommunikation, kritiskt förhållningssätt och informationskompetens. Studenterna behöver stöd för att utveckla sin förståelse av de ofta komplexa sambanden mellan vetenskaplig kunskap och samhällsbehov och i de allra flest fall behövs en tvärvetenskaplig ingång.
I vårt bidrag kommer vi att ge exempel på undervisning om och för hållbar utveckling relaterat till frågorna vad, hur och varför med utgångspunkt i såväl litteratur som en mångarig erfarenhet av utbildning kring hållbar utveckling vid Miljövetarprogrammet, Linkopings universitet. Vi kommer att belysa och analysera utmaningar och möjligheter gällande dagens och morgondagens utbildningar för hållbar utveckling. Vi presenterar exempel på undervisning som syftar till att underlätta och stödja studenternas lärande om och för hållbar utveckling, vilket också innefattar förutsattningar för ett livslångt lärande. Problembaserat lärande, case-metodik, rollspel, workshops och projekt som alla har olika syften, både när det gäller behandling av innehåll och färdighetsträning har på olika sätt visat potential att utveckla både djuplärande och livslångvariga färdigheter och kunskaper. Vi kommer även att ge forslag till hur utbildning for hållbar utveckling kan integreras även i ämnen där det kan upplevas mindre självklart och därmed svårare att se kopplingarna.