Samtidens diskussioner handlar mycket om resurser och resursutnyttjande. Det forskningsprojekt som skisseras här är en strävan att i en mångvetenskaplig forskningsmiljö ta vara på den resurs som språkvetenskaplig kompetens innebär. Sommarens skogsbränder, inte minst i våra egna hemtrakter, har gett upphov till en diskussion om brand och säkerhet och inspirerade oss till att inventera den brandskyddsinformation som finns i vår omedelbara närhet, och utifrån den diskutera hur det kommunikativa förloppet kring brandskyddsinformation ser ut, och hur vi som språkvetare skulle kunna bidra till att vår förberedelse inför det som ”inte ska inträffa” kan bli så bra som möjligt.
Projektets övergripande ärende är att öka förståelsen av vad ett språkvetenskapligt perspektiv kan tillföra till arbete med brandsäkerhet och utrymning. I den upptaktsfas där projektet befinner sig har vi samlat ett material av utrymningsskyltar och brandinstruktioner inom Högskolan Dalarnas väggar. Skyltarna är antingen monomodalt visuella eller multimodala genom att bygga på både visuella och verbala resurser (jfr Forceville & Kjeldsen 2018). I en explorativ analys kombinerar vi erfarenheter från klarspråksforskning och multimodal analys för att identifiera möjliga läsningar och begriplighetsproblem i materialet.
Ett drag som gör den här typen av texter intressant är att det verkar viktigare att de finns, än att de läses och förstås. Det gör att utrymningsanvisningarna påminner både om sådana texter som måste finnas i organisatoriska kontexter, värdegrunder och andra policydokument, och om andra säkerhetstexter där förekomst är viktigare än reception, såsom säkerhetsgenomgångar på flygplan. Det saknas en precis terminologi för att ringa in den här ”rituella” funktionen hos texter, och där kan projektet lämna ett viktigt bidrag.
I nästa steg planerar vi att anordna fokusgruppssamtal för att komma i kontakt med den specialistkultur som präglar produktionen av skyltar och anslag och för att kontrastera lekmäns förståelse av utrymningsinformation mot specialisters.