Syftet med den här litteraturstudien är att undersöka vad den didaktiska forskningen säger om användningen av film som pedagogiskt redskap i svenskundervisningen på gymnasiet. Dessutom har möjligheter respektive svårigheter med att använda film i pedagogiska sammanhang studerats.
Resultaten från studien visar bland annat att det finns många möjligheter, men även svårigheter, med att använda film i undervisningen. För att möjliggöra ett framgångsrikt filmpedagogiskt arbete i klassrummet är det till exempel av stor vikt att lärare gör medvetna val av film och väljer uppgifter som engagerar och känns relevanta för eleverna. Två sätt att arbeta med film, som med fördel kan komplettera varandra, är filmklipps-metodiken respektive att använda filmhandledningar som inspiration och stöd. Svårigheter vid filmarbete i skolan har framförallt med tidsaspekten att göra. Generellt är lektioner alltför korta för att visa hela filmer i ett sträck och forskning visar dessutom att det kan vara svårt att flytta om i schemat vid filmvisningar. Om en film tar flera lektioner att se i sin helhet, kan det ha en negativ inverkan på elevernas förståelse, sammanhang och intryck av filmen.
Slutsatser som kan dras är att det finns en stor potential att arbeta med film i undervisningen som inte alltid utnyttjas. Film är ett medium som ofta engagerar och motiverar eleverna. Genom att arbeta med film på ett fördjupande sätt i skolan har eleverna goda möjligheter att utvecklas som individer.
Svenska