Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur läraren anpassar undervisningen i ämnet engelska 7–9 till elevers olika behov, förutsättningar och intressen? Vad finns det för möjligheter och utmaningar med sådana anpassningar?
Utifrån relaterade teoretiska perspektiv, tidigare forskning och semi-strukturerade intervjuer som metod kunde forskningsfrågorna besvaras, analyseras och diskuteras. Utifrån intervjuer med åtta lärare kring anpassning i engelskundervisning kunde flera teman definieras.
Resultaten visar att det finns både möjligheter och utmaningar i lärarens arbete med anpassad undervisning. Intervjupersonerna har olika uppfattningar kring hur man ska gå tillväga för att kunna nå målet. Det råder viss osäkerhet kring hur de har lyckats med det här uppdraget. Informanterna har mötts av dilemman inom uppföljning, bedömning och dokumentation. De försöker balansera olika synsätt på lärande som socialt kontra individuellt, eller formellt kontra informellt. De har också brottats med indirekta dilemman vad gäller kollegialt samarbete, elevernas enskilda svårigheter och kunskapsnivåer i kombination med stora elevgrupper.
Slutsatserna av studien är att lärare behöver praktiska metoder och verktyg för att kunna anpassa undervisning i verkligheten. Fortbildning för lärare behövs inom specialpedagogik och interkulturell didaktik för att kunna bemöta elevers olikheter. Lärares insatser och nuvarande utmaningar behöver tas på allvar och följas upp systematiskt genom forskning. En nationell plan kring anpassad undervisning behövs för att garantera en likvärdig utbildning för alla elever runt om i landet.
Engelska