ALC står för Active Learning Classroom och är en lärandemiljö, särskilt designad för kollaborativt arbete. Varje grupp sitter vid ett runt bord för att underlätta samarbete och interaktion. Gruppen har en gemensam yta för dokumentation av arbetet: en whiteboard och en stor bildskärm kopplad till en dator. Dokumentationsytan ger alla samma möjligheter att följa gruppens arbete. Syftet med rummets utformning är att främja deltagarnas aktiva kollaborativa arbete och därför samarbetar de runt 1-3 datorer/grupp. Läraren är centralt placerad i rummet och kan ha kortare genomgångar, men längre föreläsningar är inte lämpliga.
Ett exempel på ett mer deltagaraktivt arbetssätt som ALC-miljön är utformad för är att deltagarna gruppvis diskuterar för- och nackdelar med olika undervisningsmetoder utifrån sina erfarenheter som student och lärare, utifrån traditionerna i olika discipliner, erfarenheter från olika länder, kulturer m.m. i stället för att läraren föreläser om vilka undervisningsmetoder som finns.
Följande resultat kan ses efter tre terminer: Deltagarna får snabbt en stark gruppkänsla, bl.a. för att de blir tilldelade ett gruppbord direkt. Genom att grupperna hålls ihop, lär deltagarna känna varandra i gruppen och de får ett socialt sammanhang, vilket också underlättar grupparbetet på distans mellan de fyra träffarna. Att grupparbetet dokumenteras synligt för alla bidrar till delaktighet och effektivt arbete. Läraren får en bra överblick över hur arbetet fortskrider: om de behöver mer tid, vad som är gemensamt för flera grupper och vad som är unikt för någon grupp. När deltagarna går runt och tar del av de andra gruppernas arbete, ger respons och ställer frågor, uppstår nya diskussioner och deltagarna får idéer och inspiration från de andra till att vidareutveckla arbetet i sin egen grupp. Alla grupper ser likheterna mellan vad grupperna har kommit fram till och det blir naturligt att särskilt ta fram de aspekter/resultat som bara en eller få grupper har. Detta gör att uppsummeringen av arbetet direkt lyfts upp till en högre nivå och fokus kan läggas på att diskutera det som är speciellt, vilket blir mer intressant. Varje grupps dokumentation, antingen i form av foto av whiteboarden eller som fil från datorn, läggs i ett gemensamt forum i lärplattformen och utgör underlag för det fortsatta arbetet. Nackdelar är att det är svårt att veta hur mycket var och en bidrar till gruppens arbete och att arbetssättet bygger på att deltagarna kommer på kursträffarna. Dokumentationen visar bara resultatet – inte processen, vilket gör att deltagare, som inte är på plats, missar mycket.