Tvålärarsystemets grundkoncept utgår från att lärare som arbetar i par kan bedriva bättre undervisning än vad de var och en för sig förmår. I Sverige finns det i dagsläget ett 15-tal skolor som bedriver verksamheten på detta sätt och det är ännu så länge ett outforskat fenomen. Den här utvärderingen har genomförts som kvalitativ fallstudie av Vasaskolan i Hedemora kommun som är en av dessa skolor. Syftet är att undersöka hur rektorn och lärarna beskriver tvålärarsystemet funktionalitet avseende:
- Ekonomi och organisation
- Lärares undervisning
- Lärares arbetssituation
- Elevers trygghet, studiero och kunskapsutveckling
- Skolans sociala miljö
- Styrning- och ledning
Utifrån detta diskuteras tvålärarsystemets upplevda funktionalitet men även att i förlängningen peka på tänkbara utvecklingsmöjligheter. Hur väl en skola som använder ett tvålärarsystem fungerar måste värderas från flera utgångspunkter och betraktas som ett sammanhållet system, vilket också är grundprincipen för hur den här utvärderingen har genomförts.
Ett tvålärarsystem som organisatoriskt och pedagogiskt koncept skapar ett ökat behov av lärarresurser och därmed ökade kostnader. För att balansera ekonomin är det nödvändigt med omprioriteringar i verksamheten. Ett exempel är att lärarna behöver utöka sin undervisningstid, liksom att inte sätta in vikarier och att minska stödresurser. Lärarna behöver således göra en del ”uppoffringar”, men de anser ändå att fördelarna uppväger dessa. En annan aspekt är att de åtgärder som genomförts inte fullt ut förmår att balansera kostnaderna relaterat till att verksamheten skulle bedrivas på ett traditionellt sätt, det fattas dryg två miljoner kr/läsår. Tvålärarsystemets fördelar mot andra sätt att organiseras måste således även uppfattas vara så stort att dessa motiverar de ökade kostnaderna, vilket är en fråga om politisk prioritering.
Rektorn och lärarna uppger med en hög grad av samstämmighet att de ser stora fördelar med tvålärarsystemet. De anger till exempel att gemensam planering ökar kreativiteten, att det öppnar upp för att ta in nya perspektiv i undervisningen, att det ger en funktionell arbetsfördelning och skapar trygghet. En viktig effekt är att det ökar lärarnas möjligheter att göra mer likformiga och rättssäkra bedömningar av elevernas kunskaper. De upplever det som att stressen minskar och skapar även en ökad arbetsglädje. När det finns två lärare i klassrummet uppfattas det öka elevernas trygghet och studiero. Det underlättar att kunna skapa relationer till eleverna och därmed kunna fånga upp när elever behöver stöd. Den kanske viktigaste frågan är hur tvålärarsystemet påverkar elevernas kunskapsutveckling, samtidigt som den också tillhör de mer svårbesvarade. Den avgörande orsaken till detta är att det svårligen går att avgöra hur orsakssambanden ser ut när det finns många och svårfångade faktorer inblandade. Vad som dock låter sig sägas är att många av lärarna ger anekdotiska exempel på att deras elever lyckas bättre i klassrummet, vilket de tillskriver tvålärarsystemet.
Utvärderingen visar således att rektors och lärarnas uppfattning är att det finns stora fördelar med ett tvålärarsystem, men även att det finns en del problem som förefallet vara en direkt effekt av att bedriva verksamheten på detta sätt. Rektor och lärarna ger en bild av att det är en skola med en stark och positiv skolkultur. En överväldigande majoritet av lärarna uppger att de trivs mycket bra med detta sätt att arbeta och många säger att det råder en positiv stämning på skolan, inte bara i undervisningslokalerna utan även i korridorerna. Att verksamheten fungerar optimalt är ändå inte troligt och att det därmed finns möjligheter till ytterligare förbättringar. Det förefaller rimligt att anta att de förbättringsåtgärder som skulle kunna vara aktuella i stället rör ”mjuka variabler” som är möjliga att påverka genom ett kontinuerligt kollegialt lärande, organisatoriskt och pedagogiskt utvecklingsarbete. Tvålärarsystemets grundkoncept med två lärare i en undervisningsgrupp framstår som dess starkaste fördel, men som behöver ställas mot ökade kostnader. Min sammanvägda bedömning är, när fördelar ställs mot nackdelar, att de pedagogiska vinsterna för både eleverna och lärarna förefaller vara tillräckligt stora för att dessa kan uppväga de ökade kostnaderna, vilket förstås är en fråga som faller på de politiskt ansvariga att avgöra.
Falun: Högskolan Dalarna, 2021. , p. 56
Tvålärarsystem, tvålärarskap.