I den här studien har fyra högstadielärare deltagit i en fokusgrupp för att samtala om deras förhållningssätt i mötet med kontroversiella frågor, utifrån tre fallbeskrivningar från religiös och konfliktfylld natur. Resultatet har analyserat ifrån en agonistisk utgångspunkt som synliggör att det är naturligt med konflikter i ett mänsklligt samspel. Vid två tillfällen har fokusgruppen träffats för att diskutera fallbeskrivningarna samt för att reflektera över samtalen.
Syftet med denna studie är att lyfta och synliggöra de svårigheter som tillkommer i mötet med kontroversiella frågor och konfliktfyllda situationer i skolan. Vi lever i ett allt mer mångkulturellt och globaliserat Sverige där vi möter människor med olika bakgrunder, erfarenheter och vanor. Med distinkta skillnader och dimensioner i hur vi ser på saker och ting när det gäller bland annat våra förhållningssätt, bakgrunder, erfarenheter och intressen. Det kan leda till att konflikter skapas när vi i interaktion med andra inte delar samma föreställningar som de vi samtalar med. Vad som är kontroversiellt blir beroende av vad som diskuteras och vilka som deltar i det samtalet.
Samtidigt har lärare ett särskilt yrkesuppdrag och ett ansvar i att forma morgondagens medborgare utifrån Skolverkets läroplan och dess formuleringar samt ovannämda faktorer. I studien synliggörs att de deltagande lärare står inför utmaningar vad det gäller konfliktfyllda situationer som de behöver verktyg och strategier för att hantera. Det finns önskemål att det ges reflektionstid i arbetet för dessa frågor.