I denna presentation presenteras material från ett projekt som syftar till att utveckla undervisningsformer som gynnar språkutveckling hos elever i Svenska för invandrare (sfi). Särskilt fokus riktas i projektet mot användning av dels digitala verktyg och dels deltagarnas vardagliga språkpraktiker. I denna presentation kommer preliminära resultat att presenteras vad gäller identifiering av mönster för klassrumsinteraktion som bidrar till elevernas språkutveckling samt elevers inlärningsstrategier. Studien bygger på en kombination av kognitivt inriktade interaktionsteorier och sociokulturell teori. Materialet kommer från ett aktionsforskningsprojekt med etnografisk ansats i två olika skolor och här kommer material från kurs 1 b och 2 b att användas.
Från 1 b och 2 b presenteras material från undervisning som byggde på elevers egna muntliga presentationer med avsikten att öppna för interaktion som närmade sig naturlig, autentisk vardagskommunikation. De interaktionsmönster som uppstod utmanade elevernas språkliga kompetens på sätt som stimulerade förhandling av mening i form av längre interaktionsekvenser. Genom dessa sekvenser praktiserade eleverna såväl varierade kommunikativa roller som språkliga funktioner.
Från 1 b presenteras en undersökning av hur en elevs inlärningsstrategier överensstämmer med lärarens undervisningsstrategier. I materialet dominerar minnesstrategier men även sociala strategier och kompensationsstrategier förekommer. Det finns både överensstämmelser och skillnader mellan elevens och lärarens strategier.