Pimpa Texten
En etnografisk studie av gymnasieelevers meningsskapande i dramatext
Inom ett ämnesdidaktiskt gränsland mellan teater och svenska anlägger denna etnografiska studie ett litteraturdidaktiskt perspektiv. Studiens syfte är att förstå meningsskapande då gymnasielever i årskurs 3 och deras lärare arbetar med dramatext. I fokus står utveckling av uttryck för textförståelse i en kontext där litteratursamtal och konstnärliga arbetsmetoder används. Studien undersöker textförståelseutveckling under en teaterproduktion av Molières De löjliga preciöserna.
Studien ger ett kunskapsbidrag kring klassrumsarbete med en litteraturform som i svensk litteraturdidaktisk forskning framstår som underrepresenterad i förhållande till dess plats i svenskämnets läspraktik. Den ger även ett bidrag gällande elevers uttryck för utveckling av textförståelse då den äger rum i en konstnärlig kontext med kollektivt lärande utan i förväg uppsatta, mätbara mål. Vidare upplyser studien om olika semiotiska resursers specifika bidrag i textförståelsehänseende inom ett ämnesövergripande arbetssätt.
En central slutsats är att kombinationen av explorativt lärande och processens tydliga produktmål i form av teaterföreställningar för publik erbjuder stor potential för utveckling av textförståelse. Elevernas perspektiv på den litterära texten förefaller berikas då de får möjlighet att använda ett brett utbud av semiotiska resurser (kroppen, rösten, verbalspråket och teaterns artefakter; exempelvis rekvisita, kostym och teaterljus) i eget kunskapande.
Studien utgör ett licentiatarbete i ämnesdidaktik vid Göteborgs universitet, där den försvarades i december 2015. Fulltext nås på: http://hdl.handle.net/2077/41363