Botvid och miraklerna (19 min, 2020) är en historisk dokumentärfilm i kort format om ett medeltida helgon, Sankt Botvid, som levde på 1100-talet, och som efter sin död blev dyrkad i den trakt som ännu bär hans namn – Botkyrka. Filmen är producerad med anledning av att området runt Botkyrka kyrka står inför hotet av mycket hård exploatering, där den unika historiska miljön runt kyrkan riskerar att förstöras.
Minnet av helgonet suddades ut vid reformationen, och historien om Sankt Botvid är idag inte någon välkänd del av svensk medeltidshistoria. Men Botvid inte var något oansenligt ”lokalhelgon” under medeltiden. I filmen visas att det än idag runt om i landet finns mängder av medeltida Botvidbilder kvar i kalkmåleri och träskulptur i kyrkor och på museer. När de sammanförs i filmen ger de sammantaget ett nytt visuellt intryck av hur utbredd Botvidkulten var.
På medeltiden komponerades också musik för att framföras på helgonets festdag den 28 juli. I filmen får vi se de pergament, som bevaras i Riksarkivet, där musiken finns upptecknad i medeltida notskrift. Vi får också höra musiken i filmen, då musikforskare Karin Lagergren anlitades för att transkribera munkarnas bläckskrift till nutida noter. Skickliga sångare har sedan framfört Botvids musik på nytt i Botkyrka – gregoriansk sång som dessförinnan inte hade hörts som klinga på 500 år.
I filmen rör vi oss med kameran också i det nutida landskapet, blickar ut över motorvägar, kyrkor och hedniska fornlämningar i både flygbilder och närbilder för att visa hur kulturhistorien är närvarande även i dagens landskap.
Produktionen Botvid och miraklerna är ett exempel på hur man under en filmprocess påverkas av att närma sig historiska spår och källor som filmare; man gör upptäckter, får syn på nya aspekter av historiska spår såväl under inspelning som under redigering, därför att sättet att närma sig ett material blir annorlunda i samband med en audiovisuell filmproduktion, jämfört med om man skriver om ett ämne. Filmarbetet i sig formar och påverkar därför även förståelsen av ämnet.
Stockholm: Världsålder AB , 2020.