Syfte Syftet med denna studie var att genom en systematisk litteraturstudie undersöka vilka argument det finns för respektive emot att rörelseförmåga bedöms summativt inom ämnet idrott och hälsa.
Metod För att svara på syftet genomfördes en systematisk litteraturstudie där nio studier inkluderades. Genom innehållsanalys av de inkluderade studierna framkom tre kategorier som sammanfattade forskningsläget utifrån syfte och frågeställningar.
Resultat De kategorier som framkom i innehållsanalysen berörde godtyckligheter i bedömning och betygssättning, elevers upplevelser av bedömning och betygssättning samt konflikter mellan teori och praktik rörande bedömning och betygssättning. Resultaten visar att bedömning och betygssättning av rörelseförmåga ofta baseras på godtyckligheter vilket gör att vissa elever riskerar att förfördelas. Resultaten visar även att elever påverkas negativt både motivations och känslomässigt av lektioner där bedömning för betygssättning förekommer samt att många elever upplever ämnet orättvist på grund av att alla har så olika fysiska förutsättningar. Utöver detta visar resultaten även att det finns flera konflikter inom ämnet där styrdokumentens intentioner ofta krockar med aspekter som mätbarhet och resultatkrav.
Slutsatser Litteraturstudien visar att det finns flera aspekter av bedömning och betygssättningav rörelseförmåga som kan ses som problematiska. Om dessa problem talar för eller mot summativ bedömning av rörelseförmåga är svårt att säga men problematiken visar ändå på att ämnet, som det ser ut idag, inte är likvärdigt för alla elever vilket skulle kunna sägas tala för att summativ bedömning av rörelseförmåga inte bör förekomma så länge orsakerna till de påtalade problemen kvarstår.