Denna undersökning vill lyfta fram hur lärare jobbat med läsförståelse mellan två olika läroplaner och hur lärare ändrat sin undervisning under dessa läroplaner. Enligt resultat på nationella prov och PISA (Programme for International Student Assessment) har resultaten i läsförståelse blivit sämre under 1990-talet och fram till 2016, när trenden bröts. Frågeställningarna behandlar på vilka sätt, om några, som lärarna har ändrat sin undervisning från en läroplan till en annan.
Undersökningen har baserats på kvalitativa intervjuer med lärare vid en grundskola. Respondenterna har alla på något sätt jobbat under båda läroplanerna LPO 94 (1994 års läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet) och LGR 11 (Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet), vilket innebär att lärarna jobbat under tiden som resultaten var låga och de har varit med att skapa en förbättring. Intervjuerna har fokus på hur lärare förändrat sin undervisning gällande läsförståelse, med specifikt fokus på läsförståelse kopplat till sakprosa.
Resultatet visar att lärarna under perioden efter 2011 när LGR 11 blev läroplan fick fortbildning för att hjälpa eleverna med läsförståelse och att man nu arbetar med olika strategier kopplat till detta. Men även att vissa lärare redan under den föregående läroplanen LPO94 hade jobbat med läsförståelse för att hjälpa eleverna.