Uppmaningen här understryker vikten av att rättvist beakta de individuella behoven och förutsättningarna för elever i svenska skolor, i enlighet med (Lgr 11). Det innebär att högpresterande elever har rätt till en utbildning som är skräddarsydd efter deras kapacitet. Forskning har redan bidragit till breda slutsatser om högpresterande elever, men det återstår att utforska specifika ämnen och åldersgrupper i djupare detalj. Dessutom är skolsystemet i ständig utveckling, vilket kräver att forskningen inom detta område också är aktuell och progressiv. Syftet med mitt arbete är att granska hur lärare i gymnasiet i engelska ämnen identifierar och hanterar högpresterande elever.
Denna studie koncentrerar sig på lärarnas egna erfarenheter av att undervisa högpresterande elever och de utmaningar de möter i sitt arbete. Jag genomförde intervjuer med sex legitimerade lärare från olika gymnasieskolor. Genom att använda en kvalitativ metod kallad tematisk analys (TA) transkriberade jag alla intervjuer och noga granskade dem för att identifiera de viktigaste teman som framkom. Resultaten av studien framhäver lärarnas roll i att upprätthålla engagemanget och framsteget hos de högpresterande eleverna. Under analysen framkom fyra huvudteman: identifiering av högpresterande elever, alternativa undervisningsmetoder, utmaningar och hinder samt elevmotivation och personlig utveckling. Resultaten visar att lärare ofta anpassar sin undervisning individuellt för högpresterande elever.
Arbetet syftar till att sammanföra dessa teman och ge en mer holistisk bild av de mest effektiva metoderna för att hjälpa högpresterande elever att behålla och utveckla sin kunskapsnivå inom engelska ämnet samtidigt som risken för minskat intresse eller motivation minimeras.