Denna systematiska litteraturstudie behandlar multimodala verktyg i svenskundervisningen i riktning mot gymnasiet, också grundskolan i syfte att utröna vad som tidigare använts i förhållande till läsning och vad som enligt dessa studier förstärker läsförståelsen. Multimodalitet är ett brett begrepp som i undervisningskontext innefattar olika kommunikationsformer och lärresurser, som i denna studie innefattar undervisningsmaterial i form av digitala lärresurser i bilder, projektorer, film, ljudböcker och digitala plattformar. De forskningsfrågor som använts för att utveckla mer kunskap om multimodala verktyg är följande:
- Vilka typer av multimodala verktyg används huvudsakligen i gymnasieskolans läsundervisning?- Vilka för- och nackdelar har multimodala verktyg för läsförståelse?
Sammanställningen av tidigare relevant litteratur har gjorts för att nå syftet med litteraturstudien och bevara dess forskningsfrågor. Resultatet visar hur svenskundervisningen är varierad och användningen av multimodala verktyg i läsundervisningen är övervägande i former som knyter an till elevernas referensvärldar. Vid arbete med olika medier i kombination med analoga, var litteratur i samband med filmvisning den mest frekventa användningen av digitala verktyg i undervisningen, samt vid arbete med förförståelse visa bilder på författare eller relaterade verk (intertextualitet) för att knyta an till det som ska läsas.
De för- och nackdelar som litteraturstudien kommer fram till är att multimodala verktyg har visat sig inge eleverna meningsfullhet samtidigt som behovet av utvidgade lässtrategier förespråkas i svenskundervisningen och främjas av multimodala verktyg och där digitala resurser ingår.