Förändringsstadier, för- och nackdelar samt självtillit till rengöring mellan tänderna hos patienter med kronisk parodontit tolv månader efter behandling hos tandhygienist
2012 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syftet med studien var att beskriva och jämföra individers olika förändringsstadier för rengöring mellan tänderna före och tolv månader efter icke-kirurgisk parodontalbehandling utförd av tandhygienist. Ytterligare syften var att studera om olika förändringsstadier var associerat med vilken patientundervisningsmodell patienten erhålliit samt tilltro till egenförmågan till att rengöra mellan tändernadagligen, balansen mellan för- och nackdelartill daglig rengöring mellan tänderna samt kön och utbildning 12 månader efter behandling. Studien var en jämförande och beskrivande studie. All data kommer från en randomiserad och kontrollerad studie där deltagarna var remitterade till specialistklinik för parodontologi.
Studien innefattade 104 individer, 56 kvinnor och 48 män där en grupp erhöll ett individuellt utformat munhälsoutbildningsprogram baserat på beteendemedicinska principer och en grupp erhöll standardiserad munhälsoutbildning. Instrumenten som användes var tre frågeformulär som berörde frekvens av approximal rengöring och förändringsstadier, för- och nackdelar med regelbunden approximal rengöring samt självtillit till att utföra daglig rengöring mellan tänderna. Resultaten visade att det totalt skedde en förflyttning mellan de olika förändringsstadierna och fler individer befann sig i vidmakthållande stadiet vid 12-månaderskontrollen jämfört med studiens start. Ingen skillnad förelåg mellan de olika förändringsstadierna och kön respektive utbildning. En signifikant skillnad förelåg mellan de olika förändringsstadierna och självtillit till daglig rengöring mellan tänderna där de i vidmakthållandestadiet hade högre självtillit jämfört med de andra grupperna. Det förelåg en signifikant skillnad mellan de som fanns i förberedande/beredd-stadiet och de i vidmakthållandestadiet i avseende mellan för- och nackdelar.
Konklusionen av denna studie visade att det skedde en förflyttning mellan de olika förändringsstadiernamellan behandlingsstart och 12-månaderskontrollen och fler individer befann sig i vidmakthållandestadiet. I den beteendemedicinska gruppen var det signifikant fler som befann sig i vidmakthållandestadiet jämfört med standardgruppen. De i vidmakthållandestadiet hade en högre självtillit till daglig rengöring mellan tänderna jämfört med de andra grupperna och ett samband förelåg mellan de olika förändringsstadierna och för- och nackdelar.
Place, publisher, year, edition, pages
2012. , p. 27
Keywords [en]
Oral health, periodontitis, stages of change, transtheoretical model
Keywords [sv]
Oral hälsa, parodontit, stages of change, transteoretisk modell
National Category
Medical and Health Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:du-10380OAI: oai:DiVA.org:du-10380DiVA, id: diva2:541533
Presentation
Högskolan Dalarna, Högskolevägen 2, 79188 Falun (Swedish)
Uppsok
Medicine
Supervisors
Examiners
2012-09-182012-07-192012-09-18Bibliographically approved