Omvårdnadspersonals upplevelser av vård i livets slutskede
2014 (Swedish)In: 22nd Nordic Congress of Gerontology, Gothenburg, 25-28 May 2014: Abstracts, 2014, p. Abstract number FoU-C1-Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Abstract [sv]
Bakgrund: Gruppen av äldre som har komplexa vård- och omsorgsbehov ökar och många av dessa personer vistas inom kommunal vård och omsorg. Flera av dem kommer att vårdas under sin sista tid inom den kommunala vård och omsorgen vilket ställer ökade krav på personalen inom äldreomsorgen. Sjuksköterskan har ansvaret för hälso- och sjukvården och omvårdnadspersonalen utför sociala
omsorgsuppgifter samt hälso- och sjukvårdsinsatser. Sjuksköterskan har inte möjlighet att delta i det direkta omvårdnadsarbetet utan omvårdnadspersonalen blir oftast de som är närmast vårdtagaren.
Syftet: Syftet med studien var att beskriva hur omvårdnadspersonal inom kommunens särskilda boende och korttidsboende upplever att vårda personer i livets slutskede.
Metod: Studien bygger på åtta kvalitativa intervjuer med undersköterskor. Datainsamlingsmetoden baserades på Critical Incident Technique och som analysmetod användes kvalitativ innehållsanalys.
Resultat: Det framkom att samarbetet till de övriga i teamet och närstående hade betydelse för hur vården utvecklades. Omvårdnadspersonalen kände i vissa omvårdnadssituationer att sjuksköterskan saknades och de upplevde ibland att de fick ta ett för stort medicinskt ansvar för döende människor. Det var svårare att vårda yngre än äldre människor då de lättare identifierade sig med dem. Omvårdnadspersonalen gav stöd till de närstående och kom familjerna nära. Närvaro utan krav och stress var av betydelse för interaktionen. Det visade sig att faktorer i miljön hade en påverkan då dessa kunde vara till hjälp eller till hinder i samspelet. Både den döende och de närstående behövde vara tillfreds med symtomlindringen och det var betydelsefullt att respektera patientens vilja. Efter döden var det viktigt att få ge ett värdigt omhändertagande.
Slutsats: Det genomgåendet temat visade att interaktion och samverkan med vårdteamet, närstående och patienten var av avgörande betydelse för att vården i livets slut skulle bli trygg och värdig.
Nytta för praktiken: Vården som ges i livets slutskede är av stor betydelse för den som vårdas men även för de närstående som ska leva vidare med minnena från dessa dagar. Genom att lyfta fram omvårdnadspersonalens egna upplevelser kan detta ge vägledning för kommande förbättringsarbeten. Resultatet i denna studie skulle kunna bidra till att skapa förståelse hos beslutsfattare om vilket stöd som omvårdnadspersonalen behöver för att den kommunala äldrevården ska kunna erbjuda god och säker vård i samband med livets slut.
Place, publisher, year, edition, pages
2014. p. Abstract number FoU-C1-
Keywords [sv]
Critical Incident Technique, kommunal äldreomsorg, kvalitativ, omvårdnadspersonal, vård i livets slutskede
National Category
Nursing
Research subject
Research Profiles 2009-2020, Health and Welfare
Identifiers
URN: urn:nbn:se:du-13969OAI: oai:DiVA.org:du-13969DiVA, id: diva2:717737
Conference
22nd Nordic Congress of Gerontology, Gothenburg, 25-28 May 2014
2014-05-162014-03-262021-11-12Bibliographically approved