Uppsatsens syfte är att granska och analysera Pija Lindenbaums fyra Gittan-böcker, Gittan och gråvargarna (2000), Gittan och fårskallarna (2001), Gittan och älgbrorsorna (2003) samt Gittan gömmer bort sej (2011) med fokus på dess bilder och texter utifrån genusperspektiv för att kunna synliggöra och beskriva vilka könsmönster som framträder i böckerna. Uppsatsen har haft två frågeställningar som analysen har baserats på och som bidragit till att synliggöra och beskriva de olika könsmönstren som framträtt.
Metoden som har använts i avsikten att få svar på uppsatsens syfte och frågeställningar har varit att närläsa böckernas texter samt noggranna granskningar av bilderna i böckerna. Nikolajevas (2000,2004) analysredskap har tillämpats i analysarbetet.
Resultatet visar att det finns vissa könsstereotypa karaktärer och flera karaktärer som inbjuder till komplexitet samt några karaktärer som är svårare att könsbestämma. Resultatet visar också hur protagonisten i böckerna bejakar sin flickaktighet men ändå kan uppvisa mod och kaxigheter. Ett annat resultat är hur protagonisten genomgående i alla böckerna strävar efter att bejaka sin bestämmanderätt i leken.