Lean production är en effektiviseringsfilosofi som har sitt ursprung i tillverkningsindustrin. Under de senaste åren har man även infört detta arbetssätt inom många verksamheter i den offentliga sektorn i strävan efter att arbeta mer effektivt och kundfokuserat. Det handlar också om delaktighet och nya värderingar där individen får en större frihet. Metoden eftersträvar att ledare och chefer överlämnar ansvaret till sina medarbetare och släpper taget om de arbetsprocesser som dessa befinner sig långt ifrån och således inte har fullt inseende i. Medarbetarna förväntas ta stort ansvar för sitt eget arbete.
Endast en liten del av befintlig forskning kring Lean behandlar medarbetarnas syn på, och deras upplevelser av, att arbeta enligt Leanmetoden. Effekterna som detta arbetssätt har på personalens psykiska arbetsmiljö tycks vara varierande i den forskning som finns.
Syftet med denna uppsats, är att beskriva hur implementeringen av lean på Försäkringskassan i Borlänge, har påverkat medarbetarna med hänseende på den psykiska arbetsmiljön.
Vi har valt att göra en fallstudie på försäkringskassan i Borlänge och där intervjua medarbetare som har arbetat enligt Lean-konceptet i ett drygt halvår. De resultat vi fått fram har vi sedan ställt mot relevant teori samt tidigare forskning.
Det som framkommit i vår studie är att personalen inte fått ett lugnare arbetsklimat utan det har istället tillkommit arbetsuppgifter. Det förväntas av medarbetarna att de, förutom sina tidigare handläggningsuppgifter, också ska komma med förbättringsförslag och arbeta fram nya arbetssätt för att uppnå en högre effektivitet.