Syftet med studien är att titta på och jämföra inomhusmiljö och material på tre stycken småbarnsavdelningar (barn 1-3 år) på tre skilda förskolor samt lyfta pedagogers syn på möjligheter och svårigheter kring arbete med naturvetenskap inomhus.
Till denna studie har metoderna ostrukturerad observation och ostrukturerad gruppintervju/intervju använts. Observationerna som bestått av foton och anteckningar har analyserats utifrån läroplanens strävansmål i naturvetenskap.
Resultaten från observationerna visar att det finns en hel del material ute på avdelningarna som kan kopplas till läroplanens strävansmål i naturvetenskap. Materialet har delats in i fyra kategorier, naturens olika kretslopp, växtkunskap, djurkunskap samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. Avdelningarna har ungefär lika mycket material. Däremot varierar antalet material mellan kategorierna och mest material kan knytas till kategorin kemi och fysik. Det inventerade materialet har även sorterats utifrån dess tillgänglighet för barnen, det vill säga om barnen själva kan nå materialet eller om de behöver en pedagogs hjälp för att få tillgång till det. Resultatet visar att det mesta materialet på avdelningarna är placerat tillgängligt för barnen.
Resultatet från gruppintervjuerna/intervjun visar att de medverkande pedagogerna anser att den fysiska inomhusmiljön är väldigt viktig för barns utveckling och lärande generellt, mångamöjligheter finns till att arbeta med naturvetenskap inomhus men i vissa fall är det inte prioriterat då man i störst utsträckning valt att arbeta med naturvetenskap utomhus. Samtliga pedagoger menar att arbete med naturvetenskap kräver lite extra eftertanke. På frågan om vilka hinder som finns i utformningen av inomhusmiljön så svarar pedagogerna att det är yttre faktorer såsom trånga lokaler/rum, brist på pengar och tid.