Denna studie har sin utgångspunkt i en nyfikenhet om de grundläggande värden om jämställdhet mellan könen och människors lika värde som skolan ska gestalta och förmedla verkligen når våra elever via de läroböcker som finns tillgängliga på marknaden.
De två senast utgivna läroböckerna i svenska som andraspråk, Sätt full fart och Svenska som andraspråk 1 hävdar båda att de följer Skolverkets riktlinjer för kursen Svenska som andraspråk 1. Följande studie bygger på en textanalys, uppdelad i en kvantitativ och en kvalitativ analys, av de nämnda läroböckerna för att undersöka vilken syn på etnicitet och genus som texturvalet förmedlar och hur det överensstämmer med skolans styrdokument.
Undersökningen visar att texturvalet i de båda undersökta läroböckerna på en snedfördelning vad det gäller författarnas kön. I båda läroböckerna återfinns en klar majoritet manliga författare. Den kvantitativa analysen pekar även på att representationen av icke-västerlänska författare är nästintill obefintlig. Texternas innehåll ger en relativt bred bild av manligt och kvinnligt samt av västerländskt och icke-västerländskt men det blir tydligt att det som ses som norm i samhället, det vill säga det manligt och det västerländska, blir den självklara normen även i texterna. Så länge det inte uttryckligen finns något som visar på motsatsen blir tolkningen att det är mannen och västerlandet som är utgångspunkt i texterna. Det är denna norm som läroböckerna förmedlar, tvärt emot de styrdokument som skolans arbete ska vila på.