Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Den formativa bedömningen har fått en allt större plats inom den svenska skolan under de senaste åren. Många forskare kring området gör även gällande att det är den enskilt största orsaken till hur elevernas lärande kan öka.
Studiens syfte är därmed att få en inblick på vilket sätt tre stycken gymnasielärare arbetar med formativ bedömning och feedback i sin undervisning. Vidare undersöks även om lärarnas arbete med formativa bedömning och feedback är annorlunda i arbete med lågpresterande respektive högpresterande elever i undervisningen.
För att svara på syftet finns fyra stycken frågeställningar i studien:
- Hur ser lärarna på begreppen formativ bedömning och feedback?
- Hur använder sig lärarna av formativ bedömning och feedback i undervisningen?
- Vilka metoder för formativ bedömning och feedback använder lärarna i undervisningen för lågpresterande respektive högpresterande elever?
- Vilka för- och nackdelar ser lärarna med formativ bedömning och feedback i undervisningen?
Metoden som användes i studien var intervjuer, där tre stycken lärare på gymnasiet intervjuades. Lärarna valdes av det så kallade bekvämlighetsurvalet, vilket innebär att det finns en kontakt med lärarna sedan tidigare.
Studiens resultat visar att samtliga lärare använder sig av formativ bedömning och feedback i undervisningen, men de betonar arbetet på olika sätt. En lärare säger att hon måste arbeta med formativ bedömning på grund av tydligheten för eleverna. En annan lärare berättar att det är främst genom kommunikation han arbetar med den formativa bedömning. Den tredje läraren säger att det sker främst genom att han bedömer eleverna kontinuerligt i undervisningen.
Vidare visar resultatet att lärarna gav olika svar vad det gäller arbete med låg- och högpresterande elever i undervisningen. Två lärare medgav att det ger extrastöd till de lågpresterande eleverna i undervisningen, men inte till de högpresterande. Den tredje läraren menar att han gav lika mycket stöd till bägge elevgrupperna, då båda grupperna behöver stöd för att nå till den nivå som de strävar efter i undervisningen.
2015.