Byggbranschen i Sverige kan ses som ett stafettlopp mellan olika aktörer där juridiken spelar en allt för stor roll. På grund av detta så kom i början på 2000-talet partnering till Sverige som en ny samverkansform. Av de partneringprojekt som utförs i Sverige så står den offentliga sektorn för ungefär 80 %.
Syftet med detta examensarbete var att kartlägga partnering på Skanska för att se vilka utvecklingsmöjligheter som fanns och vilken inställning olika aktörer har till partnering. För att få ett strukturerat och enkelt syfte så stolpades följande frågeställningar upp:
Vad kan Skanska göra för att utveckla och förbättra sitt arbetssätt i partnering?
Vad ä viktigt fö ett lyckat partneringprojekt?
Vilka för- och nackdelar finns med partnering jämfört med traditionellt samarbete?
Vad karaktäriserar ett projekt där partnering anses som ett bra arbetssätt?
Varfö väjer vissa bestälare att inte jobba i partnering?
Vad kan Skanska göa fö att fåfler bestälare att väja partnering?
För att arbetet inte skulle bli för tidskrävande utifrån den givna tidsramen som fanns så avgränsades det till att endast behandla åsikter hos produktionschefer, beställare och underentreprenörer. De aktörer som deltog i studien var från Gävle-/Dalaregionen och endast offentliga beställare tillfrågades.
Arbetet inleddes med en litteraturstudie för att ge en djupare inblick i vad partnering är och hur det fungerar. I denna fas gjordes även litteraturstudier för att finna den mest lämpade metoden för att genomföra arbetet. Dessa studier resulterade i att den halvstrukturerade intervjuformen samt enkäter användes som metod.
I resultatet redovisas de tillfrågades svar som sedan sammanställs i analysen där de ställs i relation till teoridelen. Analysen mynnar sedan ut i ett antal slutsatser.
Några slutsatser som kunnat dras av detta arbete är att det inom partnering är viktigt att:
Se till att endast personal som är engagerad och intresserad av partnering deltar i projekten.
Läga mycket tid i föstudien.
Alla aktöer släper täket som finns i traditionellt samarbete.
Alla parter har bra koll på ekonomin och har en tydlig och öppen redovisning.
Sätta upp tydliga gemensamma mål där alla i projektet involveras.
2015.