Den snabba tekniska utvecklingen i samhället och arbetslivet innebär ett ökat krav på skolan, att hänga med i utvecklingen och använda den teknik som finns tillgänglig, för att kompensera digital ojämlikhet som uppstår. Nya lärmetoder har framkommit som förordar en annan pedagogik än den traditionella med papper och penna, men vad är då egentligen bra lärmiljö och vad är bra metoder för läs- och skrivutveckling? Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka varför IKT och digitala hjälpmedel behöver användas i skolorna, och påvisa vilka metoder som kan höja elevers motivation och lärande i läs- och skrivutveckling. IKT som hjälpmedel kommer att studeras, för- och nackdelar på forskningsområdet och slutligen ett resultat kring effekterna av IKT i undervisningen och dess påverkan på inlärningsaktiviteter och elevers lärande. Studien tar hjälp av relevant befintlig forskning på området för att besvara frågeställningarna. Metoden är en litteraturstudie där sökning efter tidigare forskning och relevanta vetenskapliga artiklar skett med hjälp av olika databaser och sökord. Dessa redovisas under metodavsnittet. I forskningsbakgrunden finns styrdokumentens syn på informations- och kommunikationsteknik och vad det innebär för skolan och lärarna, dessutom historiska perspektiv på läs- och skrivinlärning, där traditionella metoder ställs mot nyare, med mer inriktning mot ett digitaliserat klassrum. I resultatdelen visas forskningsstudier kring olika pedagogiska arbetssätt och effekterna på elevers inlärning. Resultatet visar att det inte finns några entydiga bevis för ökad inlärning med hjälp av IKT. Traditionell inlärning, ljudningsmetoden med papper och penna, kontra nyare teknik, med olika datorprogram (exempelvis skolstil) och dess påverkan på elevers lärande, studeras närmare i nästa arbete.
Syfte: Litteraturstudien undersöker varför skolan behöver använda IKT och digitala hjälpmedel. Dessutom studeras olika metoder och arbetssätt och deras effekter på elevers lärande och motivation när det gäller läs- och skrivutveckling. Studien tar hjälp av befintlig forskning för att beskriva hur skolans arbete med IKT ser ut och fungerar i praktiken och därigenom kunna besvara uppkomna frågeställningar.
Problemformulering: Varför IKT och digitala hjälpmedel i skolan? Litteraturstudie av olika arbetssätt och effekter på elevers motivation och lärande.