Den här uppsatsen handlar om spansktalandes svårigheter med det svenska språket. Spansktalande är en av de största språkgrupperna i samhället och det är därför angeläget att uppmärksamma de svårigheter och hinder som de upplever i studiet av det svenska språket för att på bästa sätt kunna stödja dem i inlärningsprocessen så att de uppnår skolans kunskapskrav och integreras i det svenska samhället och i slutändan får samma möjligheter som svenskfödda.
Syftet är att ta reda på vad av språkets fyra delar tala, läsa, skriva och förstå som de spansktalande upplever som svårast samt att se vilka grammatiska moment som de spansktalande ser som mest komplicerade att övervinna.
Intervjuer har genomförts med sju spansktalande från olika delar av världen och undersökningen har visat att de spansktalande har gemensamma upplevelser, nästan alla är överens om att tala är det svåraste delen av språket på grund av det svenska uttalet. Det är flera av talets beståndsdelar som upplevs som svåra, dels vokalerna och olika språkliga ljud, men även den svenska betoningen och melodin anses svår att efterlikna. Vad gäller de grammatiska momenten upplevs ordföljd, prepositioner och substantiv vara det svåraste.
Några av slutsatserna som kan dras av den här undersökningen är att undervisningen i svenska som andraspråk bör ha mer fokus på uttalsträning i olika former och vad gäller de grammatiska strukturerna bör substantiven inte lämnas därhän och mer undervisning kring ordföljd och prepositioner krävs för att möta behoven hos andraspråksinlärarna.