Vilket värde har inspektörers värderingar för värdet av tillsyn?
Eva Hämberg, doktorand socialt arbete, akademin för Utbildning, Hälsa och Samhälle, Högskolan Dalarna.
Bakgrund: Den statliga tillsynens betydelse som medel för styrning av välfärdens organisationer har ökat, samtidigt som kunskapen om tillsynens utformning och hur den påverkar socialtjänstens olika verksamheter fortfarande är begränsad. I projektet Social tillsyn i tillsyn i teori och praktik studeras tillsynen som styrmedel utifrån ett systemteoretiskt perspektiv, där värderingen utgör en av fyra komponenter tillsynen.
Syfte: Syftet med studien är öka kunskapen om vilka värderinar eller bedömningar som görs i tillsyn av olika verksamheter inom socialtjänstens individ och familjeomsorg (IFO) och hur bedömningarna uppfattas av olika aktörer inom socialtjänsten.
Design-Metod-Material: Studien har formen en komparativ fallstudie. Fallen utgörs av fem tillsynsärenden där två olika typer av IFO verksamheter, handläggning och institutionsvård granskat. I samtliga fem fall har tillsynsmyndigheten, i detta fall Socialstyrelsen (SoS), ställt krav på åtgärder. Materialet utgörs av SoS dokumentation i tillsynsärendena och av ett 15-tal intervjuer med politiker (nämndsordföranden), chefer och professionella i de fem kommunerna.
Preliminära resultat: Analysen av SoS dokumentation visar att de bedömningar som görs uteslutande rör brister. Bedömningarna rör som regel sådana aspekter där s.k. säkra bedömningar kan göras, där bedömningen egentligen handlar om ett konstaterande av faktum. Bedömningar baserade på mer osäker information, eller där information av mer komplex karaktär vägs samman, förekommer däremot sällan. Dokumentationen har en central funktion både som underlag i bedömningen men också som föremål för bedömningen i sig.
Analysen av intervjudata visar att acceptansen för tillsynen hos socialtjänsten olika aktörer är god, men att de politiskt förtroendevalda inter en generallt mer kritisk hållning. De bedömningar inspektörerna gör av verksamhetens uppfattas i regel som riktiga, men handlar som regel om i verksamheten redan kända brister. I det fall bedömningarna ifrågasatts har det handlat om bedömningar baserad på osäker information och av en mer övergripande karaktär.
2015.
Svenska utvärderingsföreningen Utvärderingars värde – värden i utvärderingar, 8-9 oktober 2015 Stockholm