Syftet med det här arbetet var att se hur läsundervisningen sker i årskurs 1. För att uppfylla mitt syfte har jag använt mig av följande frågeställningar:
1. Hur arbetar lärarna för att skapa ett läsintresse hos sina elever?
2. Vilken betydelse har högläsningen i undervisningen enligt lärarna?
3. Vilka läromedel använder lärarna i sin undervisning och vad anser de om dessa?
Jag genomförde intervjuer med 6 lärare och observationer där jag studerade hur lektionerna genomfördes i årskurs 1. Undersökningen genomfördes på olika skolor i mellersta Sverige. Lärarna som jag intervjuade var alla verksamma lärare i årskurs 1.
Samtliga lärare använder sig av olika texter/genrer för att skapa läsintresse hos eleverna samt att de har böcker i klassrummen och upphängda alfabet på klassrumsväggarna och på det viset skapas ett visst läsintresse hos eleverna. Grunden för att skapa läsintresse hos elever är, enligt lärarna, att använda sig av en strukturerad och genomtänkt undervisning inom olika textarter och textgenrer. Samtliga lärare använder högläsning i någon form i sin undervisning och med ungefär samma funktion. De använder högläsning för att få eleverna att sitta stilla en stund samt att eleverna ska lära sig nya ord. Tanken med högläsningen är att eleverna lär sig att koncentrera sig under en längre tid samt att man ser hur ord och meningar fungerar. Samtliga lärare använder sig av nästan likadant material, exempelvis använder sig alla lärare av likadana läseböcker och bokstavsböcker. Enligt de intervjuade lärarna bygger läsundervisningen på att eleverna ska lära sig att läsa och forma bokstäver. Det man har sett i forskningen visar på att i en bra läsundervisning spelar det mindre roll vilken metod eller vilket undervisningsmaterial man använder sig av som lärare. Huvudsaken är hur man bemöter sina elever samt skapar goda inlärningsmöjligheter.