När motstånd blir enda möjligheten för inflytande: Barns förståelse av normer, motstånd och inflytande under samling i förskolan
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Detta är en studie som handlar om barns förståelse av normer, motstånd och inflytande under samling i förskolan. Syftet var att ta reda på vad barnen anser att det finns för normer under samling, hur de gör motstånd mot dessa normer och vad de anser att de har för inflytande under samling. Studien är kvalitativ och intervjuer med fem barn har genomförts. Resultatet har sedan analyserats med utgångspunkt ur ett normkritiskt perspektiv med begrepp som makt, normer, queer, motstånd, positionering och perspektivtagande.
Resultatet visar att barnen positionerar sig efter normer och regler och barnen poängterar att de under samlingen måste sitta still på sin bestämda plats, vara tysta och lyssna på varandra och att de inte får lämna samlingen. De visar en viss förståelse om varför regler och normer förekommer och menar att de stör både varandra och vuxna om de gör motstånd mot normer och regler. Vissa barn pekas ut som busiga som ofta bryter mot normer och blir avvisade från samlingen, och de är mycket tydliga om att det är de vuxna som har makten och bestämmer. Inflytande är därmed något som inte synliggörs under samling och delaktighet belyser endast barnen då de berättar om att de får vara "dagens värd" och bjuda resten av barnen på frukt, vilket också anses vara det som är roligt under samling. Detta diskuteras sedan i relation till tidigare forskning som belyser normer, regler, motstånd och inflytande.
Slutsatsen av studien och barnens uppfattningar är att samling är en vuxenstyrd aktivitet där normer och normbrytande tydliggörs och där barns inflytande endast möjliggörs vid motstånd mot de normer och regler som förekommer under samling.
Place, publisher, year, edition, pages
2015.
Keywords [sv]
förskola, samling, normer, motstånd, inflytande, delaktighet, makt
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:du-20838OAI: oai:DiVA.org:du-20838DiVA, id: diva2:897618
2016-01-262016-01-26