Syftet med denna undersökning är att utreda hur väl elevrådets demokratiska process på ett gymnasium i södra Norrland stämmer överens med demokratiutredningens tre kvalitéer för ett gott medborgarskap om deltagande, inflytande och delaktighet samt Robert A Dahls kriterier för en demokratisk process
Undersökningen utfördes som i ett led att försöka förstå varför elevrådet på just denna skola inte fungerar väl. Undersökningen är en fallstudie med kvalitativa intervjuer av 8 elevråds-medlemmar samt rektor för den undersökta skolan. De intervjuades svar bestående av tankar och idéer kring sin skoldemokrati jämförs med demokratiutredningens tre kvalitéer för ett gott medborgarskap om deltagande, inflytande och delaktighet samt Robert A Dahls kriterier för en demokratisk process för att utreda huruvida en sådan process finns eller saknas.
Resultatet visar att elevrådet saknar vissa grundläggande kunskaper kring deras deltagande och inflytande över beslut. Den visar också att det kan vara svårt att jämföra en "skoldemo-krati" med den politiska demokrati som finns i samhället då "skoldemokratin" inte har samma krav att leva upp till som den som finns i samhället. Resultatet visar också att det råder en viss kommunikationsbrist mellan rektor och elevråd där båda parter inte är riktigt säker på hur de tolkar begreppet demokrati i skolan. Rektor har en god insikt i vad ett elevråd bör göra och hur de ska arbeta men lyckas inte förmedla detta till elevrådet. Elevrådet är osäkra på vad de ska arbeta med och det kan vara så att de upplever att elevrådet och skoldemokratin inte rik-tigt stämmer överens med deras demokratisyn.