du.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Specialidrottslärares tankar om motivationsfaktorer
Dalarna University, School of Education, Health and Social Studies, Educational Work.
2016 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Syftet med föreliggande studie var att undersöka vad specialidrottslärare uppfattar som viktiga faktorer, i deras roll och arbete, för att eleverna långsiktigt ska upprätthålla motivationen till sin idrottssatsning. I studien intervjuades fyra specialidrottslärare från en gymnasieskola i Sverige. För att bearbeta transkriberingarna av intervjuerna användes innehållsanalys som metod.

Resultatet i denna studie lyfter fram faktorer som att se varje individ, elevens utveckling med individuella samtal, medvetandegörande, målsättningsarbete och elevers inflytande samt acceptans till elevers vilja och deras belastning, som viktiga i specialidrottslärares roll och arbete, för att eleverna långsiktigt ska upprätthålla motivationen till sin idrottssatsning.

Slusatsen i denna studie är att resultatet, likt tidigare forskning, är kopplat till de tre psykologiska behoven kompetens, autonomi och samhörighet, samt motivationsklimat och målorientering. Det som studien bidrar med till forskningsområdet är att resultatet ger praktiska exempel på vad specialidrottslärare, men även tränare, kan göra och tänka på för att arbeta främjande för elevers motivation.

Place, publisher, year, edition, pages
2016.
Keyword [en]
Motivation, motivational climate/factors, athletes, leadership, coaches, self-determiation theory, achievement goal theory.
Keyword [sv]
Motivation, motivational climate/factors, athletes, leadership, coaches, self-determiation theory, achievement goal theory.
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:du-21265OAI: oai:DiVA.org:du-21265DiVA: diva2:913680
Available from: 2016-03-22 Created: 2016-03-22

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Educational Work
Pedagogical Work

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

Total: 124 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link