Denna kvalitativa studie handlar om ämnet högläsning av skönlitteratur och inriktar sig på skolåren 4-6. Syftet med arbetet är att se hur lärares syn på högläsning av skönlitteratur är samt hur man kan använda sig av det för lärande i skolan. För att få svar på detta gjordes en kvalitativ undersökning genom intervju med 6 olika lärare som arbetar i skolår 1-6. Detta för att se om lärarnas syn skiljer sig åt mellan de tidigare åren jämfört med mellanåren i skolan. Utöver intervjuerna studerades redan existerande forskning som behandlar skönlitteratur och högläsning.
Tidigare forskning visade att högläsningen har många olika användningsområden samt bidrar till elevens språkutveckling på många olika sätt. Forskningen visar på att det är betydelsefullt och viktigt att läsa högt, speciellt i skolår 4-6.
Resultatet visar att lärarna väljer ut högläsningsböcker av många olika skäl, bland annat för att stärka gruppkänslan och sammanhållningen i klassen samt för att binda ihop skönlitteraturen med andra teoretiska ämnen som man arbetar med i skolan. Högläsning kan även användas för att få en avslappnande stund tillsammans. Lärare tyckte att högläsning absolut är viktigt i skolår 4-6, kanske till och med ännu viktigare än i skolår 1-3 eftersom man kan arbeta med texterna på ett mycket djupare sätt. Resultatet visar också att samtliga lärare tycker att högläsningen är viktig och bidrar med positiva effekter för elevernas språkutveckling.