Alla barn ska ses som en tillgång: En intervjustudie om pedagogers resonemang kring inkludering i förskolan
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (university diploma), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Den här undersökningen handlar om hur några pedagoger i förskolan resonerar kring inkludering av barn i behov av stöd i förskolan. Syftet är att bidra med mer kunskap om inkludering, planering av miljöer och vilka resonemang som finns kring eventuell exkludering av barn. För att få svar på detta användes följande frågeställningar:
Hur resonerar några pedagoger i förskolan kring inkludering av barn i behov av särskilt stöd?
Hur resonerar de kring planering av miljöerna?
Hur resonerar de om exkludering?
För att få svar på dessa frågor så gjordes tre halvstrukturerade intervjuer på två förskolor. Intervjuerna har spelats in och transkriberats för att sedan analyseras. För att få mer kunskap har även tidigare forskning kring inkluderingsarbete tagits med i studien.
I resultatet så berättas det hur pedagogerna arbetar för att inkludera alla barn genom sitt förhållningssätt och hur miljöer i förskolan planeras för barnens delaktighet och inkludering. Dokumentation och observation är ett viktigt verktyg för att se hur verksamheten lyckas i sitt inkluderingsarbete. I resultatet framkommer också att verksamheten i förskolan välkomnar alla barn och ska tillgodose deras olika behov. Barn i behov av stöd ska inkluderas i verksamheten och de ser dem som en tillgång och menar att alla barn har något att lära i samspelet med varandra.
Slutsatser som dras av studien är att inkluderingsbegreppet behöver diskuteras i verksamheten så man får en samsyn över dess innebörd och det finns ibland svårigheter med hur man ska arbeta för inkludering. Förskolan har ett förhållningssätt där man arbetar för att alla barn ska kunna välkomnas i verksamheten och de planerar miljöer, aktiviteter och material utifrån barngruppen de har så den ska tillgodose allas behov. I studien med de intervjuade pedagogerna förekommer även kort enskild träning på ett lekfullt och lustfyllt sätt för att ge barnet den pedagogiska träningen det behöver i en lugnare miljö då det inte alltid fungerar i en stor barngrupp. Specialpedagogik ses som en viktig resurs och pedagogerna är inte främmande för att söka stöd och hjälp när de har barn som väcker funderingar.
Place, publisher, year, edition, pages
2016.
Keywords [sv]
Förskola, barn i behov av stöd, funktionsnedsättning, inkludering, exkludering, specialpedagogik, förskolelärare och integrering.
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:du-22486OAI: oai:DiVA.org:du-22486DiVA, id: diva2:943658
2016-06-282016-06-28