Litteraturstudiens syfte är att utforska hur tidigare forskning inom bilddidaktik ser på estetiska lärprocesser och hur de tillämpas i den svenska bildundervisningen. De pedagogiska inriktningarna som denna litteraturstudie vilar på är det sociokulturella perspektivet, teorin om multipla intelligenser och reformpedagogiken, eftersom estetiska lärprocesser i korthet innefattar en blandning av dessa inriktningar. De frågeställningar som litteraturstudien har ska besvara syftet och fokus har varit på hur bildämnet i grundskolan förhåller sig till ett estetiskt lärande samt hur estetiska lärprocesser kan främja elevers lärande.
Metoden för litteraturstudien har varit en systematisk litteraturstudie och den analysmetod som använts är en kvalitativ innehållsanalys av forskningslitteraturen som valts ut genom en systematisk sökning i olika databaser. Forskningslitteraturen avgränsades till att endast gälla avhandlingar eller artikel/kapitel och endast svensk forskningslitteratur.
Resultatet visar att estetiska lärprocesser är något som sällan förekommer i dagens grundskola. En orsakande faktor anses vara att de estetiska ämnena marginaliserats, vilket resulterar i att bildundervisningen präglas av bildframställning med fokus på material och teknik. Däremot förespråkar forskningen estetiska lärprocesser i bildundervisningen då det ger eleverna möjlighet att utveckla kreativitet, uthållighet, innovation, kritiskt tänkande och problemlösningsförmåga. Genom att kombinera de estetiska ämnenas didaktik med estetiska lärprocesser utvecklas elevernas tänkande och kreativitet, vilket ger dem möjlighet att utveckla sin förmåga att arbeta självständigt, värdera sitt och andras arbete och våga prova nya tillvägagångssätt.
Bild