Introduktion
Samtida och senmoderna processer i form av globalisering, individualisering kommersialisering och medialisering påverkar samhället och därigenom även människors utövande av idrott och friluftsliv. Många friluftsaktiviteter tenderar att bli alltmer sportifierade och äventyrsinriktade. Denna utveckling påverkar möjligheterna att implementera friluftsundervisning med utgångspunkt i den nya läroplansreformens starka positionering av friluftsliv och utevistelse inom ämnet idrott och hälsa.
Syfte & teoretisk ram
Syftet med denna studie är att analyera och diskutera idrottslärares syn på hur friluftsundervisningen i grundskolans ämne idrott och hälsa påverkas av läroplansförändringar, idrottslärares friluftsutbildning samt nutida sportifierade och äventyrliga uttryck inom friluftsliv.
Metod
Mot bakgrund av ett empiriskt material bestående av 12 intervjuer med idrottslärare i grundskolans senare år, utvalda ur det landsomfattande projektet Skola-Idrott-Hälsa, diskuteras hur ungdomars intresse för friluftsliv kan stimuleras genom skolans undervisning.
Resultat
Resultaten från studien bekräftar problemen i att förverkliga friluftslivets framskrivna position i styrdokument för idrott och hälsa och även friluftslivets svaga position som fritidssysselsättning bland ungdomar. Ett äventyrligt friluftsliv bestående av längre utomhusvistelser inkluderande övernattningar, matlagning och utmaningar framhålls som framtidens friluftsundervisning och ett sätt att möta ungdomars behov av stimulans. Resultaten bekräftar även tidigare studier av friluftsutbildning inom lärarutbildningen som svagt anpassad till idrottslärarstudenters kommande yrkeskontext.
Diskussion
I strävan att realisera en friluftsundervisning som engagerar ungdomar och samtidigt verkar inkluderande diskuteras olika perspektiv på äventyr, formuleringar inom kursplanen för idrott och hälsa, friluftsutbildningen för blivande idrottslärare samt gränsöverskridanden inom skolans kunskapsområden.